Θα υπάρχουν αρνιά το Πάσχα;

 

01_16_33---Sheep_web

Μείωση τουλάχιστον 15% στην εγχώρια παραγωγή αμνοεριφίων που έρχεται να προστεθεί στις περυσινές απώλειες του 30% έναντι του 2015 προβλέπουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι προειδοποιώντας ότι, με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα στον κλάδο, την περίοδο οι καταναλωτές θα ψάχνουν με το «κιάλι» εγχώριο προϊόν το Πάσχα.

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί τα τελευταία χρόνια επιτείνονται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σημειώνουν οι ίδιοι, και προβλέπουν ότι πολύ σύντομα θα σημειωθούν αυξήσεις στα ράφια από τις οποίες οι ίδιοι δεν πρόκειται να ωφεληθούν στο ελάχιστο.

«Ή θα φάνε τα ντουβάρια ή αμφιβόλου ποιότητας κρέατα την περίοδο των εορτών του Πάσχα οι Έλληνες καταναλωτές», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, σημειώνοντας ότι η παραγωγή αμνοεριφίων καταγραφόταν το 2016 μειωμένη σε ποσοστό 30% έναντι του 2015 και φέτος «αναμένουμε ότι θα υπάρξει επιπλέον συρρίκνωση κατά 15% τουλάχιστον».

‘Οπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες κτηνοτρόφοι «μπαίνουν μέσα διαρκώς, αφού οι έμποροι αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές, ακόμη και κάτω των 5 ευρώ/κιλό, όταν ο παραγωγός για να έρθει «ίσα βάρκα ίσα νερά», χωρίς να βγάλει κέρδος, πρέπει να πληρωθεί 6 ευρώ/κιλό το λιγότερο». Διευκρίνισε δε, ότι το 10κιλο αρνί στοιχίζει 45 ευρώ στους εμπόρους, ενώ για τον Έλληνα κτηνοτρόφο που το μεγαλώνει, το κόστος παραγωγής διαμορφώνεται τουλάχιστον στα 53 ευρώ.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, Χρήστος Τσέρνιος, τόνισε: «μπορώ να αποδείξω με απλά μαθηματικά ότι το κόστος παραγωγής για ένα 10κιλό αμνοερίφιο ξεπερνά τα 90 ευρώ/κεφάλι» και στο πλαίσιο αυτό, αλλά και με βάση τη δεινή κατάσταση των Ελλήνων κτηνοτρόφων λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, «δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι φέτος οι παραγωγοί μας θα βγάλουνε αρνιά στην εγχώρια αγορά».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.