Το ευρώ υπέρ των ελληνικών σιτηρών

Το ευρώ υπέρ των ελληνικών σιτηρών

H ψαλίδα τιµών της τοπικής αγοράς για το σκληρό σιτάρι µε τις αντίστοιχες της εξαγωγής εξακολουθεί να υφίσταται, παρά την υποτονικότητα στις νέες πωλήσεις. Κατά τη διάρκεια των εορτών είναι λογικό η ζήτηση να µειώνεται αν και γενικότερα φαίνεται ότι οι ιταλικοί µύλοι δεν είναι διατεθειµένοι για την ώρα να πληρώσουν τις ελληνικές τιµές στα 400 ευρώ ο τόνος.

Παράλληλα, η µειωµένη τιµή του γαλλικού δείκτη δίνει την αίσθηση ότι η αποθεµατοποίηση αυτήν την εποχή εµπεριέχει ρίσκο. Το καλό βέβαια είναι ότι τα ποιοτικά φετινά στοκ είναι λίγα, οπότε και θα στηριχτούν σε τιµή από την εσωτερική ζήτηση.

Στη λίστα της Φότζια  τα σκληρά στάρια έµειναν αµετάβλητα στην πρώτη λίστα τιµών του νέου έτους. Συγκεκριµένα τα καλής ποιότητας (ειδικό βάρος 80 kg/hl, πρωτεΐνη 12%, υαλώδη 80%) κυµαίνονται στα 385-390 ευρώ ο τόνος παράδοση σε ιταλικό λιµάνι, ενώ η αµέσως επόµενη ποιότητα  στα 380-385 ευρώ ο τόνος. Στο Μιλάνο επίσης δεν είχαµε καµία µεταβολή και εποµένως τα καλά σιτάρια βρίσκονται µεταξύ 388-396 ευρώ ο τόνος.

Τα γαλλικά σκληρά έκαναν ένα γύρισµα στα 400 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι, δηλαδή 20-30 ευρώ χαµηλότερα σε σχέση µε την προηγούµενη εβδοµάδα. Στον Καναδά δεν είχαµε αλλαγές και η εξαιρετική ποιότητα στα σκληρά στάρια βρίσκεται στα 522 δολάρια Καναδά ο τόνος (δηλαδή 373 ευρώ ο τόνος, δεδοµένου ότι το δολάριο ενισχύθηκε) παραδοτέα σε λιµάνι τους.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο το νέο έτος δεν µπήκε µε το δεξί, καθώς η αγορά πιέζεται από το ακριβό δολάριο. Η ανταγωνιστικότητα της σοδειάς των ΗΠΑ χάνει έδαφος έναντι των ευρωπαϊκών, µε αποτέλεσµα η ζήτηση να έχει περιοριστεί. Παράλληλα, οι χειµερινές καιρικές συνθήκες επηρέασαν στο ελάχιστο τις σοδειές µετριάζοντας τις ανησυχίες για απώλειες ποσοτήτων. Η πτώση του ευρώ ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών σοδειών, γι’ αυτό και αρκετές Αφρικανικές χώρες ανακοίνωσαν διαγωνισµούς για εισαγωγή δηµητριακών. Τέλος, στη Γαλλία, επηρεαζόµενες οι τιµές από το Σικάγο, µειώθηκαν κατά 10 ευρώ ο τόνος µε τα συµβόλαια Ιανουαρίου να κυµαίνονται πλέον στα 191 ευρώ ο τόνος.

Πηγή: Agronews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.